Echografisch onderzoek

Echografisch onderzoek is een mooie en veilige manier om uitgebreid onderzoek te doen bij uw huisdier. Dit kan in de meeste gevallen direct bij een eerste consult al plaatsvinden.

Tijdens een echografisch onderzoek kunnen middels hoog-frequente geluidsgolven (ultrasoon geluid) diverse organen worden beoordeeld. Doordat tijdens dit onderzoek ook ín de organen kan worden gekeken, worden onder andere blaasstenen, blaastumoren, prostaatproblemen, darmafsluitingen en in sommige gevallen milt-, lever- en nieraandoeningen zichtbaar.
Naast het beoordelen van organen wordt echografisch onderzoek vaak toegepast om te bepalen of uw huisdier drachtig is. Ook kan dan een inschatting worden gemaakt van het aantal puppy’s of kittens in de baarmoeder.

Een echografisch onderzoek doet geen pijn, is ongevaarlijk en is weinig ingrijpend voor uw huisdier. De dierenarts brengt een gel aan op het (geschoren) lichaamsdeel en maakt met een sonde rechtstreeks contact met de huid. Deze sonde zendt geluidsgolven uit die door de organen worden weerkaatst. De weerkaatste geluidsgolven worden geregistreerd en omgezet in leesbare beelden op de computer.

In enkele gevallen zal een erg onrustige hond wat rustiger gemaakt worden (gesedeerd), om een goed onderzoek mogelijk te maken.