Röntgenonderzoek

Dierenartsenpraktijk Boxmeer beschikt over een geavanceerd röntgenapparaat. Röntgenfoto’s worden ondermeer gemaakt bij kreupelheidsonderzoek en om botbreuken of gewrichtsslijtage vast te kunnen stellen. Daarnaast vindt röntgenonderzoek plaats om de aanwezigheid van gezwellen in het bot of afwijkingen in de borst, buik, het gebit of bijvoorbeeld de neusholte te kunnen beoordelen.

Bij röntgenonderzoek wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische straling die door weefsels heendringt en wordt tegengehouden door zwaardere materialen zoals botten. Op een röntgenfoto zijn deze zwaardere materialen duidelijk zichtbaar. De foto’s worden bij ons altijd direct ontwikkeld en beoordeeld. Na een eerste onderzoek kan worden besloten tot het maken van een röntgenfoto. Indien daar voldoende tijd voor is, wordt deze vaak al tijdens het consult genomen. In sommige gevallen maken we een nieuwe afspraak.

Soms is het nodig bij een röntgenonderzoek een sedatie toe te passen. Dit is een kalmerend middel dat meestal middels een injectie wordt toegediend. De patiënt moet hiervoor nuchter zijn. Dat wil zeggen dat uw huisdier minimaal 12 uur niet heeft gegeten, maar uiteraard wel gedronken.