Castratie van uw hond

Bij castratie van een reu worden onder algehele narcose beide testikels (zaadballen) verwijderd. De testikels vormen niet alleen de zaadcellen maar ook de mannelijke hormonen. Sommige reuen vertonen hyperseksueel gedrag. Castratie drukt deze neiging de kop in. Ook agressiviteit tegen andere reuen vermindert vaak na castratie. Reuen worden minder dominant.

Naast veranderingen in het gedrag zorgt castratie ook voor vermindering of zelfs het verdwijnen van eventuele prostaatproblemen. Op het ontstaan van prostaatkanker heeft castratie echter geen invloed.

Soms komt het voor dat een testikel niet is ingedaald. Vaak is deze dan te voelen in het lieskanaal en tijdens een operatie vrij eenvoudig te verwijderen. In sommige gevallen is de testikel geheel niet ingedaald en dus nog aanwezig in de buikholte. In overleg wordt besloten deze toch te verwijderen of juist te laten zitten.Bij niet ingedaalde testikels kan op latere leeftijd testikelkanker ontstaan. Om dit te voorkomen is castratie aan te bevelen.