Hond ontvlooien

Vlooien zijn zonder enige twijfel de belangrijkste huidparasieten bij gezelschapsdieren. De meest voorkomende is de kattenvlo. Deze soort is verantwoordelijk voor vrijwel alle vlooienbesmettingen. De naam is een beetje misleidend want deze vlo komt ook bij veel andere diersoorten voor. Ook bij de hond is dit de belangrijkste uitwendige parasiet. De echte hondenvlo – die ongeveer twee keer zo groot is als de kattenvlo – komt nog maar zelden voor. Met een goede bescherming zorgt u ervoor dat uw hond vrij blijft van vlooien (en teken).

Vlooien kunnen op verschillende manieren worden bestreden. Zo is er een aantal merken vlooienpipetten te koop die – afhankelijk van merk en diersoort – vier tot twaalf weken lang werkzaam zijn. Naast pipetten zijn er ook ondermeer speciale shampoo’s en vlooienkammen verkrijgbaar. Voor honden bestaan er tabletten die 3 maanden lang werkzaam zijn tegen vlooien en teken. Het voordeel hiervan is dat u uw hond maar 4 maal per jaar hoeft te behandelen om jaarrond beschermd te zijn.

Als uw dier last heeft (gehad) van vlooien is het verstandig om de leefomgeving van uw huisdier vlooienvrij te maken door goed schoon te maken, materialen te wassen en eventueel reinigen met speciaal ontwikkelde spray's. We weten namelijk dat 5% van de vlooienpoepjes op het dier zitten, de overige 95% ligt in de omgeving!