Sterilisatie van uw hond

Sterilisatie is de meest gebruikte naam voor het onvruchtbaar maken van vrouwelijke huisdieren. Maar eigenlijk is deze term bij een hond of kat onjuist. Een sterilisatie (zoals bij de mens) is het afbinden van de eileiders, waarbij de eierstokken en de baarmoeder blijven zitten. Bij een teef worden echter meestal de eierstokken en soms ook de baarmoeder compleet verwijderd. Dit is dus feitelijk een castratie, maar wordt bij teefjes sterilisatie genoemd. De operatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd.

Een voordeel van sterilisatie is dat uw hond niet meer loops wordt. Daarnaast worden baarmoederontstekingen en schijnzwangerschap voorkomen en wordt de kans op borstkanker en suikerziekte verkleind. Een nadeel van sterilisatie is dat het dier in gewicht kan toenemen. Dit kan worden voorkomen door na de sterilisatie 10 tot 20 procent minder voer te geven. In onze praktijk verkopen wij speciaal voer voor een gesteriliseerde teef. Dit voer bevat minder calorieën maar is toch een complete voeding voor uw hond.

Het beste moment voor de sterilisatie is afhankelijk van de grootte en het ras van uw teef. Voor kleine honden (onder de 15 kg) is ons advies uw hond te laten steriliseren voor de eerste loopsheid, vanaf een leeftijd van 6 maanden. Voor grote rassen is ons advies uw teef 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid te steriliseren. Dit is geen zwart/wit verhaal, maar een overweging die afhangt van meerdere factoren. Een van deze overwegingen is dat steriliseren op jonge leeftijd, voor of net na de eerste loopsheid, de kans op het ontwikkelen van mammatumoren ofwel tumoren in de melkklierweefsels sterk vermindert. Wij bespreken dit graag met u tijdens een consult.