Sterilisatie kat

Veel mensen staan er niet bij stil, maar een poes of kater is al na zes tot negen maanden (en soms nog eerder) geslachtsrijp. Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer ‘krols’ en gaan katers ‘stinken’. Indien geen maatregelen worden genomen, leiden zelfs korte ontmoetingen tussen beide geslachten negen weken later tot een nieuw nestje kittens.

Sterilisatie is de meest gebruikte naam voor het onvruchtbaar maken van vrouwelijke huisdieren. Maar eigenlijk is deze term bij een hond of kat onjuist. Een sterilisatie (zoals bij de mens) is het afbinden van de eileiders, waarbij de eierstokken en de baarmoeder blijven zitten. Bij een poes worden echter meestal de eierstokken en soms ook de baarmoeder compleet verwijderd. Dit is dus feitelijk een castratie, maar wordt bij poezen sterilisatie genoemd. Deze operatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd.

De krolsheid van een poes veroorzaakt meestal overlast. Een krolse poes kan nogal wat herrie maken. Na het verwijderen van de eierstokken is de poes onvruchtbaar en doordat de hormoonproductie wegvalt, wordt ze ook niet meer krols.

Een poes kan het beste op een leeftijd van ongeveer zes maanden worden gesteriliseerd. Als ze al op jongere leeftijd krols wordt, kan de poezenpil de krolsheid onderdrukken. De krolsheid kan ook wel op langere termijn middels tabletten of een injectie worden tegengegaan, maar langdurig gebruik van hormonen kan leiden tot melkkliergezwellen en suikerziekte. Sterilisatie is dus absoluut de beste oplossing om krolsheid tegen te gaan.